Impossible

He descobert que no existeixo. Tot va començar amb un joc innocent de preguntes sense resposta, després vaig passar a fer-me hipòtesis preocupants i finalment vaig arribar a la conclusió de què no sóc ningú. Pitjor encara, no sóc res.

El problema neix amb la meva mare, que no ha sigut mai la meva mare, ni la de ningú. Era estèril des de sempre. Va follar-se molts homes, inclòs el meu pare, que mai ho va acabar sent. I al final, un ginecòleg va certificar que li seria impossible ser la meva mare, ni la de ningú, i va caure depressiva plorant la meva absència.

Sembla que ni sóc graduat en filologia, ni he publicat llibres (dues novel·les i tres de relats curts), ni he guanyat sis premis literaris (tots deserts), ni tampoc he conegut mai la meva dona amb qui hauria tingut dos fills.

Ni tan sols aquest text és una prova de la meva existència. Segur que l’ha escrit algú fent-se passar per mi, que sóc el protagonista d'una ficció sense trama.

No puc morir-me, ni em puc matar. El que mai comença no es pot acabar, així que tampoc em queda el consol d'acomiadar-me. De fet, no conec ningú a qui dir adéu i això és el que em fa més mal. Bé, perdó. El meu dolor tampoc pertoca.

Abril 2021

FINALISTA DEL MES D'ABRIL DE LA Xa EDICIÓ DEL CONCURS DE MICRO-RELATS ORGANITZAT PER LA BIBLIOTECA DE BARBERÀ DEL VALLÈS

DesNudo

 

La vida de Ahmed ha estado siempre atada a un nudo. Nació con el cordón umbilical hecho un lío y no habría sobrevivido si su madre no hubiera alcanzado a tiempo la clínica. Pero fue en el ejército donde Ahmed aprendió a hacer todo tipo de nudos, algunos de los cuales le salvaron la vida: el nudo de leñador para encender hogueras, el de cirujano para pescar, el del rizo para guardar comida, el as de guía, la alondra, la mula, la mariposa y, sobre todo, el nudo-silla, con el que fue rescatado de un barranco. Tras varios años al frente, volvió a casa, flaco y cojo, pero feliz de ponerse al mando de la granja familiar. Las seis vacas que logró de la boda de su hermana las tuvo siempre bien atadas, como si fueran su seguro de vida. Pero con el calor y las malas cosechas quedaron tan enjutas, que ningún lazo pudo evitar su muerte encadenada. La imbatible sabiduría de sus abuelos fue estéril. Pero con sus nudos, Ahmed siguió amarrando lo que pudo, para salvarlo de tempestades imprevistas, y fondeando pozos, para afrontar sequías cada vez más eternas. Al final, el cereal que plantaba, y luego malvendía, acabó por chupar toda el agua que quedaba. Cuando los avatares estaban ya completamente desasidos, con un nudo en la garganta y a merced de una ayuda internacional exigua, solo le quedó un cabo suelto: ningún nudo fue tan definitivo como el que le sirvió para atarse una soga al cuello.

Febrero 2020

FINALISTA DEL III CONCURSO DE RELATO HIPERBREVE 2020 - QUE NO NOS JODAN LA VIDA - IU RIVAS

 

 

Bicicleta, ulleres i la lluna

Li fa gràcia que una bicicleta, unes ulleres i la lluna tinguin alguna relació. De fet, mai n’havien tingut fins arribat aquest moment de la seva vida. A la Clàudia li sembla que totes tres paraules cobren ara un sentit únic. Com les parts d’un tot que s’enganxen a la desesperada.

 

De petita, quan l’escola ja havia finalitzat les classes, l’estiu es presentava com el paradís etern. Si no era etern, almenys a ella li semblava prou llarg. Encara se’n recorda com els pares la treien de Rubí, enfilaven el cotxe per l’antiga N-II i la deixaven a casa dels avis. Era el millor regal que li podien fer per les seves bones notes. Els estius a Tàrrega i una bicicleta BH comprada a la tenda de la vella Rosalia eren una combinació genial per a una felicitat gairebé perfecta. “Gairebé” perquè, és clar, els accidents que sofria pedalant a tot drap pel parc de Sant Eloi li van erosionar de mica en mica l’entusiasme i perquè a patir dels dotze anys va veure, amb decepció, com les seves amigues l’abandonaven per pujar a les motos dels més grans. Amb el pas dels estius va anar arraconant cada cop més sovint la bicicleta, ja atrotinada, a les golfes dels seus avis. Allà encara deu quedar ensorrada per la pols del temps.

 

La bicicleta va ser, però, el preàmbul de la trobada amb el Bernat. Encara se’n recorda! Un vespre en què la marinada ja havia pujat al parc i ella baixava sense frens cap a les vies de tren, el va veure fent-se el xulo amb unes ulleres de sol. Una vegada més, possiblement la darrera, la vella BH va acabar per terra i ella, amb colzes i genolls pelats. Però la mà del Bernat ajudant-la a aixecar-se, reflectida en aquelles ulleres que li quedaven de meravella, va significar l’inici d’una amistat que va acabar en romanç. El Bernat i la Clàudia es casarien onze anys més tard.

 

De les atractives ulleres de fanfarró en va quedar poca cosa amb el pas de les dècades i per culpa d’una avorrida rutina d’hipoteques, feines dins i fora de casa i tres fills a mantenir. Era com si la vida hagués pitjat a fons l’accelerador poc després de la boda i no aixequés el peu fins al dia que al Bernat li va agafar una embòlia cerebral. Encara se’n recorda! Va passar una nit de lluna plena. La Clàudia vetllava el cos moribund del Bernat a l’hospital. Observava aquella lluna des de la finestra i, amb l’habitació a les fosques, deixava que la seva llum hi entrés de ple. Era una lluentor especial, pròpia de les nits d’hivern, que li indicava que el ritme de la seva vida s’alentia. Aquella mateixa nit, la llum de la lluna va abraçar la mort del Bernat, com el vel blanc ho fa amb la cara d’una núvia: amb suavitat i tendresa, però amb la melangia d’un comiat.

Bicicleta, ulleres, lluna. Bicicleta, ulleres, lluna. Bicicleta, ulleres, lluna. La Clàudia ho repeteix cada matí davant tres postals ordenades sobre la taula de la residència. La infermera, al seu costat, assenteix amb un somriure agradable quan ella pronuncia amb seguretat les tres paraules. Està contenta perquè segueix recordant la bicicleta atrotinada de Tàrrega, les ulleres de sol del Bernat i la llum d’una lluna trista. L’Alzheimer encara no li ha buidat el cervell.

Segueix viva.

Abril 2019

GUANYADOR DEL IV CERTAMEN RELAT INSÒLIT 2019 (Asociación de Mujeres Creativas del Vallès)