top of page

Llicència per matar a 25 dòlars

Les armes barates i les vaques cares: una combinació explosiva al Sudan del Sud.

Un jove ramader sosté una metralladora al seu campament de Rumbek, al Sudan del Sud. © Albert González Farran.
Un jove ramader sosté una metralladora al seu campament de Rumbek, al Sudan del Sud. © Albert González Farran.

A les zones ramaderes del Sudan del Sud hi ha dues coses molt importants: primera, òbviament, són les vaques, molt preuades pel prestigi social que donen i per ser moneda de canvi de gran part de les transaccions i arranjaments matrimonials; la segona cosa són les armes, eines “indispensables” per defensar-se d’altres ramaders que volen robar el bestiar.

Diuen que el Sudan del Sud és un dels països més armats de l’Àfrica. Un índex molt alt de civils té un fusell a casa, ja sigui per motius culturals o per qüestions de seguretat personal. I és que una metralladora de fabricació russa, l’AK-47, costa “sols” uns 25 dòlars al mercat negre. Un preu força “raonable” per defensar la propietat de les vaques, que poden arribar a costar deu vegades més.

El principal problema és que la cultura armamentística està actualment tan arrelada al país que sembla fàcil que els ramaders, sobretot els més joves, acabin descobrint que, a part de protegir les seves vaques, amb les metralladores també poden robar, violar, espoliar i prendre vides molt fàcilment. I això ja està passant…

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page