top of page

La doble moral en el tabac

Es restringeix el consum i s'adverteix de la perillositat, però alhora se'n cobren impostos i es permeten ingredients que afavoreixen l'addicció

Elements per muntar un caliqueño exposats a Juneda. Foto © Albert González Farran
Elements per muntar un caliqueño exposats a Juneda. Foto © Albert González Farran

Acabo de publicar al diari Segre un reportatge sobre la indústria del caliquenyo, un negoci que es va fer molt popular durant la segona meitat del segle XX a municipis com Juneda, Torregrossa, Fondarella i Torres de Segre. Curiosament, poc temps després d'esdevenir una activitat molt potent i en procés de legalitzar-se, va acabar esfondrant-se a causa de les campanyes antitabac i de les restriccions legals. El que va fer més mal al caliquenyo és que es prohibís fumar als bars, el lloc per excel·lència del seu consum. Però és que a més, la liberalització del mercat a finals dels 90, fins aleshores monopolitzat per l'empresa pública Tabacalera Española, no va canviar res. La seva successora Altadis sempre ha controlat la distribució i comercialització del tabac.

Els petits productors de caliquenyos de Juneda s'han esfumat. I ho ha fet també una bona manera de fer tabac, on l'ingredient bàsic eren les fulles torrades i els additius, mel, vainilla, ametlla triturada, pell de taronja, camamilla, fusta, magnèsia, resina, cendra, conyac i rom. Fins i tot per fixar els purets feien servir una cola feta amb aigua i farina. Ara, segurament els caliquenyos que es comercialitzen a través d'Altadis, tenen una composició molt menys natural.

Admeto que, per definició, fumar no és saludable. Però el que no accepto és que l'administració pública faci legal una activitat comercial que no sols provoca greus danys al cos humà, sinó que gaudeix de llibertats per incorporar tant productes químics i tòxics, com altes concentracions de nicotina per afavorir l'addició. Ho trobo indecent.

És lamentable que no sols hi hagi aquesta doble moral en la indústria del tabac i, encara trobo més immoral que s'apliquin impostos (i per tant, guanys per a les arques públiques) en el consum d'un producte tòxic del que se'n beneficien uns pocs.

Com em va dir Carlos Castelló, fill de Liberto Castelló (un dels magnats del caliquenyo de Juneda), el negoci del tabac ha existit des de fa segles i sempre existirà. Els joves fumaran perquè la seva generació així ho marcarà, la majoria d'addictes no ho podran deixar i cada cop seran menys les empreses que s'hi lucraran. Ho prohibiran i pujaran els preus, però els beneficis continuaran existint. Lluny per sempre de l'abast popular, de les famílies de Juneda que dècades enrere podien sobreviure enrotllant els seus caliquenyos.

Lamentable.

31 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page