top of page

No, no anem bé

Presenten la Mostra Gastronòmica de les Garrigues enmig d'una crisi productiva d'oli, enfrontaments i despoblament. I pocs en fan menció.

Restauradors de la comarca durant l'última presentació. © Albert González Farran

La Mostra Gastronòmica de les Garrigues és una iniciativa de molt recorregut. 29 anys en què el consell comarcal ha insistit en oferir a la societat una proposta gastronòmica barrejada amb experiències turístiques on l'oli verge extra, el que es fa a les Garrigues, és el principal protagonista. Com a concepte, és tot un èxit ja consolidat.

Fa pocs dies, polítics i tècnics van presentar novament aquest projecte als mitjans de comunicació. Però val a dir que el context és francament diferent al de fa tres dècades i em dona la sensació que s'obvia en excés. Desconec si cal reformular la iniciativa o, si més no, advertir que el seu model està enmig d'una greu crisi que, o bé s'afronta amb valentia, o acabarà destrossant-nos.

Només cinc restaurants participen a la Mostra d'enguany, una xifra que supera tots els rècords per la part baixa. L'any passat ja es va reconèixer una primera davallada amb sols vuit restaurants. I és que en temps d'abans de la pandèmia, els participants van arribar a ser quinze. Què ha passat? Doncs que a les Garrigues cada cop queden menys restaurants de nivell. Estan tancant. Tant per l'ofegament econòmic que pateixen com per la l'evasió de talents i joves emprenedors, la comarca s'està despoblant a marxes forçades.

A això hi afegim la mala campanya de l'oli que es preveu per segon any consecutiu. La sequera i les calors estan reduint les expectatives un 15% menys que l'exercici passat. L'oli s'està convertint en un bé massa preuat tant per a consumidors com a productors.

I si aquests dos fronts no fossin suficients, les Garrigues sofreix un tercer que s'arrossega de moltes dècades enrere. El consell regulador de la Denominació d'Origen fa temps que protegeix el nom de la comarca i impedeix als no inscrits d'usar-la. Aquest fet ha provocat darrerament tantes denúncies i multes que ha obligat els dos bàndols a seure i negociar una sortida amistosa. Però de moment, tal i com estan les coses, es donen circumstàncies tan sorprenents com les de l'Albium, el molí privat de l'Albi que va acollir divendres passat la presentació de la 29 Mostra Gastronòmica i que també té prohibida la utilització del terme "Garrigues" en les seves publicacions i canals de comunicació. Fins i tot per dir que van ser els amfitrions d'aquesta presentació pública.

Obviar tot aquest context no farà desaparèixer els problemes que pateix la comarca. És més, si no s'afronten amb sinceritat i es busquen solucions immediates i efectives, acabarà relegant-nos a ser una de les regions més deprimides i oblidades del país. I com que la responsabilitat és només nostra, ens ho tindrem ben merescut.

474 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page